Rasens historia

Rasens historiaKattrasen Ragdoll är en av de mest omtyckta kattraserna som idag finns och som har en väldigt intressant historia bakom sig. Följ med bak i tiden och lär känna kattrasen Ragdolls fantastiska historia och berika dig med kunskapen kring denna kattras många olika känneteckningar.

Ragdollens historia börjar på 1960-talet

År 1960 levde en kvinna vid namn Mrs Ann Baker som var bosatt i Riverside i Kalifornien fattade tycke för sin granne Mrs Pennels långhåriga vita katt vid namn Josephine som var av kattrasen Angora.
Ann Baker ägde en vacker birmahane och fick idén att para sin katt med Mrs Pennels Josephine.

Josephine hade tidigare fått kullar som växt upp och blivit ganska storvuxna med vackra blåa ögon och semilång päls.

Ann Baker frågade om lov att få para deras två katter ihop med sin granne som samtyckte med Ann Bakers önskan.

De två första Ragdollkatterna

I Josephines kull med Ann Bakers birmahane föddes två vackra hankatter vid namn Daddy Warbucks och Geuber, som kom att bli de två första ragdollkatterna någonsin.

Rasen har idag utvecklats med flera teckningar, Daddy Warbucks och Geuber var vad vi idag kallar mitted, ett säreget drag med dessa är deras vita tassar.

Ann Baker fann dessa två hankatter såpass intressanta och vackra att hon valde att para Josephine med Daddy Warbucks.

Resultatet av den parningen blev en honkatt vid namn Fugianna som var en brun Bicolourhona.

Man vet idag inte om det fanns fler katter i den kullen eller ej, men det man dock vet är att man kan härstamma teckningen Lightside tillbaka till Fugianna som också fick kullar.

Ville motverka inavel

För att motverka inavel kom Ann Baker, tillsammans med några genetiker, överrens om att ta in en till katt till aveln. En brun birma bestämde dom sig för skulle avlas tillsammans med deras Ragdolls.

Det har uppstått oklarheter kring om det verkligen var en brun birma som blandades in eller en svart perser, men efter forskning av flertal äkta ragdolls så har resultaten alltid varit detsamma, att ragdolls klart och tydligt har spår av kattrasen burmese i sig.

Detta stöttas även av att Ann Baker döpte många av sina katter i den avelslinjen asiatiska namn såsom Woo Wong, Tiki, Toy Ling och Kyoto för att kunna jämföra den linjen med burmans förfäder som alla oftast hade snarlika namn.

Daddy Warbucks parades tillsammans med burman och den kullen resulterade i en brun colourpointhona vid namn Buckwhet.

Buckwhet parades tillbaka med sin far Daddy Warbucks som resulterade i en hankatt vid namn Kyoto och en Tiki. Kyoto var en brun mittedhane och Tiki var en brun colourpointhona.

Tiki kom att bli urmodern för den teckning vi idag kallar för Darkside.

Dessa katter finns registrerade under stamnamnet Raggedy Ann.

Hård tvist mellan Ann Baker och Denny Dayton

Ann Baker började avla och sälja sina katter och kallade rasen för Ragdolls, men höll envist och starkt fast i aveln och tillät inte köpare att para sina med hennes katter om köparna ej innehade hennes licens. Licensens regler var strikta anvisningar och regler som Ann Baker hade skrivit ned själv.

Ann Baker fick kritik av en uppfödare vid namn Denny Dayton, som senare blev skaparen av Blossom Time Cattery.

Han delade inte Ann Bakers avelsregler och det hela slutade i en hård domstolstvist, denna tvist följdes även av media.

Efter en hård tid av domstol och media så bröt sig Denny Dayton ur detta och började avla på liknande sätt som man gör med andra raser och efter detta spred sig kattrasen Ragdolls över hela världen.

Ragdoll godkäns av alla amerikanska förbund

Denny Dayton skapade Ragdolls Fanciers Club International (RCFI) som han hade som mål att se till att få Ragdollens ras godkänd i de olika amerikanska kattsportsförbunden.

Han såg även till att börja skriva ned det stora stamträdet dit alla äkta Ragdolls kunde spåras tillbaka till.

RCFI resulterade i att alla de amerikanska förbunden godkände rasen.

Första förbundet som godkände ragdollen, år 1969, som ras var NCFA och under våren 1993 godkände till sist CFA, det viktigaste och största förbundet. 1981 kom Ragdollen till England, 1985 kom den till Tyskland och 1991 kom den till Sverige.

Ragdollen finns numer nästan över hela världen och är en av de mest populära och uppskattade kattraserna som finns.